A rendőrség által gyűjtött legfrissebb előzetes adatok a közúti közlekedésbiztonsági helyzet romlásáról számolnak be. Az első kilenc hónapban összesen 12 149 személysérüléses közúti baleset történt a hazai utakon, 3,12 százalékkal több, mint az elmúlt év első kilenc hónapjában.
A halálos kimenetelű balesetek terén 7,75, a súlyos sérüléssel járó baleseteknél 1,36, míg a könnyű sérüléseseknél 3,68 százalékos növekedés tapasztalható. Idén szeptember végéig 466 fő vesztette életét közúti balesetben (tavaly 426), vagyis a halálos áldozatok száma 40 fővel, 9,39 százalékkal nőtt. A súlyosan és könnyen sérült személyek számában ennél csekélyebb mértékű, 1,51, illetve 4,56 százalékos növekedés történt.
Az év eddig eltelt kilenc hónapjában 1115 személy okozott balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban, ez 7,85 százalékkal kevesebb, mint amit az előző év azonos időszakában.
A közúti balesetek túlnyomó részét, 61 százalékát személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset egy százalékának az okozásáért voltak felelősek. A kerékpárosok aránya 12 százalék volt.
Január és szeptember között összesen 6 gyermek (14. életévét be nem töltött személy) vesztette életét közúti balesetben, ez megegyezik a tavalyi adattal.