10-ből 7 magyar autótulajdonos közlekedik olyan abroncsokon, amelyek miatt nemcsak érezhetően növekszik a gépjármű benzinfogyasztása, de amelyek akár közúti balesetek forrásai is lehetnek – derül ki a Bridgestone kutatásából.

A felméréséből kiderült az abroncsokra jellemző problémák közül 65%-ban az alacsony légnyomás, 20%-ban az elkopott futófelület, 14%-ban a túlfújás a jellemző idehaza. Az EU országaiban 10-ből 8 autós vezet alacsony légnyomású abroncsokon – mutatta ki a Bridgestone 15 országban végzett közlekedésbiztonsági felmérés.

Fontos tudni, hogy az alacsony nyomáson gördülő abroncsok esetében nem csak 5-10%-kal is többet fogyaszt az autónk, de akár 30%-kal is megnövekedhet a fékút. Alacsony nyomás esetén fékezéskor a futófelület egyenlőtlenül érintkezik az útfelülettel, az abroncs közepe elemelkedik, így a gumi két széle kopik, a gumi öregedése pedig, a túlmelegedés miatt látványosan felgyorsul.


A túlfújt gumiabroncs szintén rossz választás: sokan szeretnék így csökkenteni a gördülési ellenállást és ezzel üzemanyagot spórolni, de az egyenlőtlen kopás miatt ők is hamarabb lesznek kénytelenek új abroncsot vásárolni.

Rendszeres havi ellenőrzéssel nőhet a gumiabroncs élettartama, csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás és a balesetveszély is – mégis csak kevés autótulajdonos emlékszik arra, hogy utoljára mikor ellenőrizte, hogy kocsija abroncsainak megfelelő-e a nyomása.

A vállalat szakemberei az elmúlt évek során az EU 15 országában több mint ötvenezer, Magyarországon pedig több mint 3500 gépjármű abroncsait vizsgálták meg.