Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás indult Magyarországon. Online lekérdezhetők a jármű adatai – közölte a szolgáltatást elindító Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) pénteken. A szolgáltatás szeptember 11-én indult, most hívták fel rá a figyelmet.

A szolgáltatás díja gépjárművenként 275 Ft, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 Ft. Így egy jármű lekérdezése ugyanúgy 625 forint, mint kettő. Három járműé 825 forintba kerül.


A szolgáltatás közhiteles nyilvántartáson alapuló adatok lekérdezését, és bizonyos adatok egyezőségének vizsgálatát teszi lehetővé.

A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármű gyártmányáról, típusáról, színéről, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e az adott jármű, vagy körözik-e, illetve a nyilvántartásban szereplő kilométeróra (rögzítés időpontjával) állás is megtudható.

Utóbbit persze nem szabad készpénznek venni, hiszen hazánkba rengeteg külföldi autó érkezik és azok adatai az első hazai forgalomba-helyezéskor kerülnek be, addig pedig bőven megvan a lehetősége a neppereknek, hogy visszatekerjék az órát. De ez az újítás is segíthet, ahogy a korábban bevezetett 1-3 éves börtön, mint büntetési tétel az óratekerésért.

A szolgáltatás részeként lehetőség nyílik bizonyos adatok egyezőségének ellenőrzésére, ahol az ellenőrizni kívánt adatok megadása után a rendszer egy “egyezik” vagy “nem egyezik” választ ad attól függően, hogy a megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplő adattal.

Állami megoldás a nepperek és autó tolvajok ellen 3


Vizsgálható a forgalmi engedély száma, a jármű gyártási éve, az első nyilvántartásba vétel időpontja, az első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja, a műszaki érvényességi idő, a saját tömeg, az együttes tömeg, a szállítható személyek száma, a hengerűrtartalom, a hajtóanyag, a teljesítmény, az ülések száma vezetővel, az állóhelyek száma (ha van), a forgalmazási korlátozás ténye.

A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást a KEKKH mobil applikáció formájában is elérhetővé szeretné tenni, hogy a közeljövőben akár autóvásárlás közben is elérhetőek legyenek a gépjármű-vásárlást tervezők számára fontos adatok. Addig is erre a linkre kattintva asztali számítógépről kipróbálható!

TUDOD MELYIK AUTÓKAT LOPJÁK MOSTANÁBAN. A VEZESS-NEK MEGVAN A LEGFRISSEBB TOPLISTA. KATTINTS IDE!