Dale Cregan az elmúlt évek leghírhedtebb brit bűnözője, aki 2012-ben hidegvérrel tőrbe csalt és kivégzett két fegyvertelen rendőrnőt. A drogkereskedő férfit tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám most ügyvédjén keresztül követeléssel állt elő: 20 000 font (mintegy 8,5 millió forint) kártérítést szeretne kapni, mert állítása szerint a tárgyalás során őt szállító rabomobilok kétszer is ütköztek, és ezért ő ostorcsapásos nyaksérülést szenvedett.

Egyes források szerint az adófizetőknek akár ötször ennyibe is kerülhet az ügy, ha tárgyalásra kerül a sor.

A brit büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni erről a konkrét esetről, ám általánosságban elmondta, hogy “minden kártérítési igényt maximálisan támogatunk, amennyiben az megalapozottnak bizonyul.”

Ostorcsapásos nyaksérülés

Ostorcsapásos nyaksérülésnek nevezzük, amikor a fej egy hátulról érkező ütközés következtében hátrabillen, majd hirtelen, nagy erővel – mint egy karikás ostor vége – előre csapódik. Ennek során akár az egész gerincoszlop is összenyomódhat, majd túlzott mértékben megnyúlhat. A baleseti típus akár a csigolyák, a gerincvelő sérülését is okozhatja, szélsőséges esetben bénulással vagy halállal járhat. A modern autók üléseit és fejtámaszait úgy alakítják ki, hogy azok ilyen ütközés esetén minél közelebbről és minél hosszabban támasszák meg a fejet.