Az elmúlt héten (aug. 3-7.) a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 10,3%-kal csökkent, miközben a gázolaj 3,3%-kal lett olcsóbb – írja a GKI a Reuters adataira hivatkozva. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

Így az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve augusztus 12-én, szerdán, a benzin ára legalább 4-5 forinttal csökkenhet, de a duplája sem lenne meglepő. A gázolaj ára várhatóan 2 forinttal csökken.

A benzin ára 368-369 forint/liter körül alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 352-354 Ft/liter között változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 9,5 a gázolaj ára 16,5%-kal csökkent.

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokat figyelembe véve, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.