Az elmúlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,3%-kal drágult, a gázolaj ára 4,2%-kal csökkent a Reuters adatközlése szerint. A GKI Energiakutató Kft. elemzése ugyanakkor rámutat, hogy a forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,1%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A fenti változásokat figyelembe véve a GKI, július 29-én, szerdára a gázolaj árának csökkenését prognosztizálja, úgy vélik, 2-3 forinttal csökkenhet az ár.

Legutóbb pénteken csökkent az üzemanyagok ára, akkor a benzin és a gázolaj ára is 2-2 forinttal csökkent.

Tudtad?

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a fentiek mellett a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés. Ám ez csak az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. A másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.