Mcity: ez a neve annak a 13 hektáros területnek, amelyet kifejezetten autonóm, vagyis önmagukat irányítani képes járművek tesztelésére hozott létre a Detroit melletti egyetem Michigan állam közlekedési “minisztériumának” támogatásával. Detroit Michigan legnépesebb városa, az autóipar történelmi központja Amerikában – a projekt egyik nem is titkolt célja, hogy Detroit visszahódítson valamicskét egykori autóipari vezető szerepéből, és ne a Szilícium-völgyről szóljon minden, az autózás jövőjével kapcsolatos hír manapság.

A hétfőn megnyitott tesztközpont egy olyan alakítható, mozgatható épületfrontokkal berendezett, félig-meddig virtuális környezet, melyben az autonóm járművek finomhangolását szélsőséges körülmények kockázatmentes előidézésével lehet segíteni.

Így néz ki a szellemváros videón:

Az Mcityben a legkülönbözőbb anyagú útburkolatok váltogatják egymást, különböző ívsugarú kanyarokkal, különböző szögű emelkedőkkel és lejtőkkel találkoznak a robotautók. Körforgalom és alagút is van a pszeudovárosban, a közvilágítás fényének jellege is változtatható, az utakat tűzcsapok és szokványos út menti tereptárgyak szegélyezik. Zebrák, biciklisávok, buszmegállók nehezítik az autókat vezető számítógéprendszerek dolgát.

Virtuális túra a virtualizált szimulált városban: