Nem lesz új autógyár Magyarországon, Ausztria a befutó 1

Terepjáróhoz méltó marcona képet vág. A kartervédő imitáció nem vicc, a Discovery Sport akár 60 centis vízen is gond nélkül átgázol

A JLR szóvivője nem bocsátkozott részletekbe a tervezett modelleket illetően, mindössze annyit közölt, hogy gyártásuk a jövő év után kezdődik meg. A gyártás kihelyezése a grazi üzembe azért vált szükségessé, mert a JLR növekedésének tervezett mértéke meghaladja a cég brit üzemeinek a kapacitását.

Ralf Speth a JLR vezérigazgatója közölte, hogy a brit vállalat ezután is hű marad hagyományaihoz. “Továbbra is Nagy-Britannia marad a tervezés, a dizájn és a gyártás központja. Az ehhez hasonló partneri kapcsolatok ebben csak kiegészítő szerepet játszanak” – szögezte le.

A 2014-ben Nagy-Britanniában készült 1,53 millió autó egy harmadát a JLR gyártotta. A tradicionális brit autógyár 2008-ban került át a Fordtól az indiai Tata Motors tulajdonába. Felmerült, hogy a Tata esetleg Magyarországon épít új gyárat, a mostani döntés azonban szertefoszlatta ezeket az álmokat.

A Magna Steyr a kanadai Magna International, a Robert Bosch után a világ második legnagyobb autóipari alkatrész-beszállítójának osztrák leányvállalata. A Magna Steyr grazi üzeme több autómárka különféle speciális modelljeinek a gyártásával foglalkozik. Itt készül például a Mercedes G osztály a Daimler számára, a MINI Countryman és a MINI Paceman a BMW számára, valamint a Peugeot RCZ modellje.