Legutóbb, vagyis 2009-ben 650 ezer néző figyelte a felfújható kapuk között zajló versenyt, az idén is körülbelül félmillió szurkolót várnak a programra.

A Red Bull Air Race magyar pilótája, Besenyei Péter hétfőn a Hungaroringen mutatta be vadonatúj versenygépét, a legújabb fejlesztésű Edge 540-est. Lenyűgöző látványt nyújtott, amikor a pilóta landolt a mogyoródi versenypálya célegyenesében – nem ez volt az első alkalom, hogy megtette, de ezt a produkciót egyszerűen képtelenség megunni.

“Az elmúlt két évben egy magyar fejlesztésű géppel, a Corvus Racerrel repültem, amelyet néhány éve hazai mérnökök és tervezők álmodtak meg. A gép a mezőny legszebbje volt, és imádtam vele repülni, büszkék voltunk rá” – mondta Besenyei.

“Önmagában az is csoda, hogy fel tudta venni a versenyt – ha nem is nyerő pozícióban, de azért utolsó sem volt – az amerikai gépekkel. A szűk fordulókban azonban mindig buktam néhány másodpercet, úgyhogy nem tudtam vele nyerni, vagy a győzelemért harcolni, ami természetesen rossz érzés volt. Remélem, ennek az időszaknak vége, hiszen itt van az Edge 540-es legújabb verziója.”

“A szűk fordulókban egyszerűen remek. A kormány kemény, a fülke kicsit szűk, alig férek bele, de végül is ez egy versenygép, nem arra tervezték, hogy komfortos legyen. Remélem, a gép beváltja a hozzá fűzött reményeket, s hogy minél többen kijönnek megnézni a versenyünket. A hazai pálya előnye ugyan itt nem érvényesül, mert attól még, hogy tudom, hol van a Parlament és a Halászbástya, nem repülök majd jobban a pályán, de mindig jó érzés, hogy tudom, itt nekem szurkolnak a legtöbben.”