A útdíj-kategória tévesztés miatt az ez év első napjától június 30-ig tartó időszakban legfeljebb két pótdíj szabható ki – egyebek mellett ezeket tartalmazza az a jogszabály, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Az autópályadíjakat szabályozó rendelet úgy módosul, hogy aki több alkalommal is díjkategóriát tévesztett – olcsóbb díjjal akarta használni az utat – annak ez év elejétől e hét keddjéig legfeljebb két pótdíjat kell megfizetnie, feltéve, hogy a pótdíjat ugyanarra a járműre rótták ki. 
A pótdíj azonban nem lehet több 29 750 forintnál, a többletet a szolgáltató – június 30-tól számítva 45 napon belül – visszafizeti.
A probléma leginkább a 3,5 tonna alatti furgonok, illetve a nyolc-kilenc fős buszok tulajdonosait érintette, akiknek a korábbi D1-es matrica helyett, a drágább D2-es úthasználati díjat kell megvásárolniuk, ami a tíznapos, illetve havi matricák esetén kétszer annyiba kerül, mint a személyautóké. A gond ott kezdődött, hogy ez nem volt minden benzinkúton világosan feltüntetve, és sok esetben – tapasztalatból mondom -, a pénztárosok sem voltak ezzel tisztában.
Így, aki nem értesült más forrásból, az bizony megszokásból D1-es matricát vásárolt, és bizony felült a szopórollerre, már elnézést a kifejezésért, és minden egyes felhajtás alkalmával megbírságolhatták őket, ha volt kamera a közelben. Na ezt a bírságot maximalizálták most kettőre.