A benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 3,1%-kal drágult, a gázolaj ára 0,5%-kal nőtt a június 8-12-ei héten a Reuters adatközlése alapján. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt heti átlagban 0,9%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

Mindezeket figyelembe véve szerdán áremelés várható a kutakon. Szerdán 3-5 forintos benzináremelésre lehet számítani, a gázolaj ára várhatóan nem változik. A benzin ára így 392-394 forint/literre emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 381 Ft/liter marad – derül ki a GKI elemzéséből.

Hazai árak:

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát az ügynökség jegyzési árak alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat. Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki.

Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.