Nulla károsanyag-kibocsátással szeretné elérni a Déli-sarkot egy San Francisco-i csapat. Ennek érdekében konnektoros hibrid hajtásláncot építettek, amelynek belső égésű eleme bioüzemanyaggal táplálkozik, így bár technikailag ereget CO2-t a légkörbe, azt (növény alapú lévén) eleve onnan vonta el, így statisztikailag teljesíti tervezőinek szándékát.
Persze az öko megközelítés önmagában kevés volna a sikerhez, így a 24 kWh kapacitású, lítium-ion akkucsomagot, a villanymotort és a 3,2 literes, hathengeres turbódízel motort egy Hummerbe építették be – illetve kettőbe, mert épeszű kutató nem megy egyedül a Déli-sarkra.
Mivel pedig az örök hó és jég birodalmában előny, ha nagy felületen viszik át a vonóerőt, a kereket helyére egy egy mini lánctalpat szereltek.
A mintegy 2000 kilométeres utazásról dokumentumfilm készül, idővel mi is beszámolunk majd az expedíció sorsáról.
Az elmúlt években jó néhány furcsa expedícióról számolhattunk be, amelyek a Déli-sarkot tűzték ki célul. Ott volt rögtön a walesi Maria Leijerstam, aki kerékpárral indult útnak, vagy a holland Manon Osservoort, aki viszont egy traktor nyergében tette meg az utat. Ezekhez a lányokhoz képest a kerozin-üzemű Toyoták szinte már sportszerűtlenül optimálisak voltak a feladatra.