A külföldi használtautó-vásárlás sokakat csábít, de eszetlenül nem szabad belevágni a dologba, pláne úgy nem, hogy egyetlen autót nézünk ki, felpattanunk a vonatra és összekulcsolt ujjakkal reménykedünk, hogy jó legyen a verda, amire már oly régóta várunk. Még akkor se ugorjunk hirtelen fejest a zsíros üzlet reményébe, ha történetesen külföldi rokonokkal rendelkezünk, akik segítenek a logisztikában és az esetleges nyelvi akadályok áthidalásában.
Néhány nappal ezelőtt osztotta meg velünk Dávid nevű olvasónk a történetét, miszerint pontosan a bevezetőben leírt hibába esett.
Tavaly hozta meg Dávid családja a döntést, hogy 2002-es évjáratú Mazda6-osukat lecserélik egy kompaktabb, fiatalabb autóra; egyrészt mert a családfőnek mindig is jobban tetszettek a Golf-szegmensben mozgó négykerekűek, másrészt pedig nem igazán használták ki a hatos méreteit és a rozsda is felfújta már a festéket néhány helyen. Azonban keresgélés közben emberünk szívében egy mélyen eltemetett szenvedély lobbant lángra: E46-os BMW-t kell venni! 
Így nem vettem használt BMW-t külföldről 1
A régóta dédelgetett álom úgy tört felszínre, mint tűzoltótömlőből a vízsugár, és egyetlen jól irányzott mozdulattal csapta szét a kompakt autó terveit.
Dávid kitartóan böngészte a magyar és külföldi hirdetéseket, míg végül megtalálta azt, amit régóta keresett, egy 2004-es BMW 320i-t, M-es csomaggal, sötétkék színben, elfogadható kilométerrel a számlálóban, patent állapotban (legalábbis a képek alapján). Egyetlen szépséghibája volt a dolognak: a verda egy német család garázsában várt az új tulajdonosra.
Itt jött képbe a külföldre szakadt svájci családtag – hiszen az autó nem volt messze a határtól – akivel megbeszéltek egy gyors használtautó-mustrával összekötött rokonlátogatást. Dávid sokat nem vacillált, pont volt pár nap szabadideje, vonatra pattant és jó néhány óra elteltével már svájci rokona autójában ülve tartottak a metálkék 320i felé.
BMW 320i E46 - A kép csak illusztráció

BMW 320i E46 – A kép csak illusztráció

Megérkezve a helyszínre egy 50-es éveit taposó házaspár fogadta őket, ami biztató előjel volt, azonban amikor kigurult a BMW a garázsból, első pillantásra látták, hogy ez nem az az autó, amiért jöttek, de ha már ennyit utaztak, akkor alaposabban is átnézik, hátha…
Amik a hirdetésből nem derültek ki: törött volt az autó, ez a fényezésen is látszott, belül eléggé le volt lakva, alapjáraton valami nem odaillő hang hallatszott a motorból és ami végleg betette a kaput, az a tény volt, hogy a járgányt a házaspár huszonéves fia használta. Ennél a pontnál vett búcsút Dávidunk lélekben a BMW-től, persze előtte azért ment egy kört az autóval, de ez nem az volt, amiért hajlandó lett volna 6000 eurót (1,8 millió forint) kicsengetni.
A végén még rápróbált az alkura, de 5800 eurónál lejjebb nem tudta tornázni az árat, így hűvös kézfogás mellett elköszönt a gazdától, és lebiggyesztett szájjal indultak az állomás felé.
Így nem vettem használt BMW-t külföldről 4
Az 5 legnagyobb hiba, amit Dávid elkövetett:
1. A szívére hallgatott, amit használtautó-vásárlás során még véletlenül sem szabad, hacsak nem akarunk az autóval együtt befizetni egy szopórollerre is. Persze ha a pénz nem számít, akkor bátran lehet szerelemből választani járművet.
2. Nem nézett szét jobban a hazai kínálatban.
3. Mindössze egyetlen autót nézett meg személyesen, amit csupán a képek és a leírás alapján választott. Ilyen esetben érdemes 5-6 autót kiszemelni a környéken, és alaposan szemügyre venni őket.
4. A racionális kompaktot dobta a BMW-ért. Ami nem lett volna baj, ha tényleg szüksége van a családnak egy hathengeres, 170 lóerős BMW-re, de ez esetben tisztán látszik, hogy ez bizony apa játszós autója lett volna.
5. Hirtelen ötlettől vezérelve ült fel a vonatra, nem gondolta át kellően a dolgot, amivel nem csak a pénzét, de az idejét is elb***ta.
A 3 legjobb döntés, amit Dávid meghozott:
1. Nem vette meg a leharcolt BMW-t!
2. Tanult az esetből, visszatért az eredeti tervhez és itthon vásárolt egy 2009-es, ráncfelvarrás utáni Honda Civicet.
3. Elküldte nekünk a sztorit, hogy mások is tanulhassanak belőle.
Így nem vettem használt BMW-t külföldről 5
Senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy külföldön vásároljon autót, erről szó sincs, csupán nem árt, ha tudjátok, hogy Németországban sem minden fenékig tejfel, és nem csak idős orvosok, vagy nemdohányzó hölgy tulajdonosok árulják az autóikat, hanem simán belefuthatunk az imént leírt példába, ha merő kalandvágyból vágtunk a projektbe, akkor könnyen ráfázhatunk.
Mielőtt külföldön kezdenél el kutakodni, nézz szét jó alaposan itthon, és ami a legfontosabb, nem kapkodd el a döntést!