A Magyarország méretű, 80 milliós kínai tartomány, Csiangszu egyik félreeső vidéki térségében egyik napról a másikra – na jó, a harmadikra – elloptak egy utat. Szó szerint: mindössze két nap alatt felszedték a 410 méteres útszakaszt borító betonlapokat.
A bűntényre egy helybeli hívta fel a rendőrség figyelmét, akik miután kiderítették, hogy szó sincs önkormányzati útjavításról, megkezdték a nyomozást.
Viszonylag gyorsan felgöngyölítették az ügyet a környező utakon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeinek segítségével. Néhány napon belül már kopogtattak is egy Gu nevű férfi ajtaján, aki nem tagadott. Elmondta, hogy mivel szinte soha nem használták a 2008-ban épült utat, gondolta, nem árt senkinek, ha keres rajta egy kis pénzt.
Gu és tettestársai egy markoló segítségével szedték fel a betonlapokat, és a 630 tonnányi árut egyenesen a vevőhöz – egy helyi kőbányába – szállították. A rendőrség még azelőtt lecsapott rájuk, hogy elosztották volna a szajréért kapott 12 ezer jüant, azaz mintegy félmillió forintot.
Nem tudni, mikor és hogyan fogják újraburkolni az érintett utat.