Azonnali hatállyal lemondott szombaton Ferdinand Piëch, a Volkswagen-csoport felügyelőbizottságának elnöke – jelentette be a vállalat.
Ferdinand Piëch váratlanul mondott le, nemcsak a felügyelőbizottság éléről köszönt le, hanem minden más megbízatásáról is. Felesége, Ursula Piëch ugyancsak lemondott felügyelőbizottsági tagságáról. 
A képen Ferdinand Piëch

A képen Ferdinand Piëch

A felügyelőbizottság vezetését ideiglenesen Berthold Huber elnökhelyettesre bízták. Drámai módon ért véget a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harca, alig két héttel azután, hogy a nyilvánosság is tudomást szerzett Martin Winterkorn vezérigazgató és a felügyelőbizottság elnöke közti vitáról. 
A cég közlése szerint a vállalat felügyelőbizottságának elnöksége ülést tartott, és megállapította, hogy “a sikeres működéshez szükséges kölcsönös bizalom megszűnt”. 
A 78 éves Piëch el akarta távolítani a vezérigazgatói posztról Martin Winterkornt. Két hete a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta, hogy “eltávolodott” az addig pártfogoltjaként számon tartott Winterkorntól, és arra törekszik, hogy “megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére”.
Volkswagen, Wolfsburg

Volkswagen, Wolfsburg

Winterkornt addig Piëch leendő utódjának tartották a felügyelőbizottság élén, de ezzel a nyilatkozattal megrendült a hitele, és találgatások kezdtek keringeni arról, hogy leváltják a vezérigazgatói posztról.
    
A Volkswagen-csoport 20 tagú felügyelőbizottságának hat tagú elnöksége azonban a múlt héten 5:1 arányban elvetette Ferdinand Piëch kezdeményezését Winterkorn leváltására. Az elnökség határozatában a lehető legjobb választásnak nevezte Winterkornt a posztra és közölte, hogy javaslatot terjeszt a felügyelőbizottság elé a vezérigazgató 2016 végén lejáró szerződésének a meghosszabbítására.
    
Piëch, a társaság korábbi elnöke és az egyik legnagyobb részvényese. A Volkswagen egyik leghatalmasabb figurája volt, a VW nemzetségfőjének is nevezték. Távozásával vélhetően új korszak kezdődik a vállalat életében.
MTI

Olyan helyről mér a szupertraffi, ahonnan eddig soha, és ez nekünk jó
Kattints a képre

Óriási botrány a Volkswagennél 4