A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása – ezeket figyelembe véve pedig nincs jó hírünk az autósoknak. A Gazdaságkutató Intézet elemzése szerint drágulás várható a kutakon a jövő héten. 
Az elmúlt héten benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,8%-kal lett drágább, a gázolajnál 1,9% volt az árak emelkedése. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,5%-kal erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve április 29-én, szerdán, a benzin ára 3-5 forint, a gázolaj ára 2-3 forint körüli összeggel emelkedhet, a pénteki áremelést is figyelembe véve.
Az olajár emelkedését a kereskedők főképp a jemeni harcokkal indokolták, holott ezek az események a globális olajkitermelést nem érintik. Az áremelkedést inkább a dollár gyengülése magyarázhatja, illetve az, hogy továbbra is erős az olaj iránti kereslet annak ellenére, hogy a kőolajkészletek az Egyesült Államokban új csúcsokon vannak. Az amerikai piacon a kőolajfúrások számának csökkenése továbbra is a piacot megmozdító tényező, mivel a kereskedők az amerikai kitermelés csökkenését valószínűsítik 
Így a benzin ára 380-383 forint/liter, a gázolaj ára a 377-380 Ft/liter közötti szinten alakulhat.
Miből lesz a benzinár? 
A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát tőzsdei ügynökségek árai alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. 
Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.
(forrás: GKI)