A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása – egyik sem alakult túl jól az elmúlt héten, így nincs jó hírünk az autósoknak. A Gazdaságkutató Intézet elemzése szerint drágulás várható a kutakon a jövő héten.

Az elmúlt héten benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,7%-kal lett drágább, a gázolajnál 7% volt az árak emelkedése. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1%-kal gyengült. Az olajár emelkedését főképp az indokolta, hogy a jemeni harcok erősödtek, s az amerikai piacon a kőolajfúrások számának csökkenése a kitermelés csökkenését valószínűsítette.

Belgiumban a legdrágább az üzemanyag, de francia, olasz és német kutakon is fáj tankolni

Belgiumban a legdrágább az üzemanyag, de francia, olasz és német kutakon is fáj tankolni


A már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett a benzin esetében a mediterrán piacon 3,7%-os emelkedést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 2,5%-os, illetve 5,3%-os áremelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 12,8%-os emelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 10,6-11,1% volt az árak forintban mért emelkedése.

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve április 22-én, szerdán, a benzin ára 3-5 forint, a gázolaj ára 4-7 forint körüli összeggel emelkedhet, a pénteki gázolaj áremelést is figyelembe véve.

Így a benzin ára 370 forint/liter, a gázolaj ára a 371 Ft/liter körüli szinten alakulhat.
 
Miből lesz a benzinár?

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát tőzsdei ügynökségek árai alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki.

Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Tudod hol a legolcsóbb tankolni? A Vezess.hu összegyűjtötte. Kattints a képre a listához!

  Tankolj, ha jót akarsz! 3