Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve április 8-án vagy 9-én (szerdán vagy csütörtökön) a benzinnél 2-3 forintos csökkenés várható, a gázolaj ára a várhatóan nem változik. A Gazdaságkutató Intézet elemzése szerint a heti árváltozás mértékének bizonytalanságát növeli, hogy a különböző tőzsdék az ünnepnapok miatt eltérő nyitvatartásúak voltak.

Az árváltozás mögött elsősorban a nemzetközi folyamatokat kell keresnünk, hiszen mint a Reuters adatközléséből kiderül a március 30 – április 3 -i héten a benzin ára heti átlagban 2,6%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,3% volt az árak csökkenése a nemzetközi piacokon. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,5%-kal gyengült.

Így a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 1,7%-os csökkenést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 0,1%-os, illetve 2,4%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 0,5%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 0,7-0,3% volt az árak forintban mért emelkedése.

Ezen a héten az árfolyam változása csak kissé befolyásolta az áralakulást, a piaci árakat csökkenését forintban kifejezve letompította, sőt az északi piacok dollárban mért kis árcsökkenését forintban számítva emelkedésbe is fordította. Látható, hogy az árváltozás attól függ, milyen árral számolnak a hazai kereskedők.

Ha megvalósul az említett 2-3 forintos árcsökkenés, akkor a benzin ára 363 forint/literre változik a hét közepén, a gázolaj ára a 362 Ft/liter körüli szinten alakulhat.