A legtöbben egy kiadós esti iddogálás után reggel nyugodtan ülnek kocsiba. Az aggódósabbak alkoholkalkulátorokkal számolgatják, mikorra ürül ki az alkohol a vérükből, a legóvatosabbak saját szondát tartanak (egyeseknek az autóba épített eszköze van). Az alkohol valóban lassan bomlik le a szervezetben, férfiak esetén körülbelül 8-9 gramm óránként, ami 1 ezrelék véralkoholszintnek felel meg (ez egy átlagos testtömegű férfinál kb. 1 korsó sörnek felel meg). Nők esetén ez még lassabb!

Nemrégiben azonban arra derül fény, hogy még a másnapos, de már nem ittas autóvezetésnek is lehetnek nem várt buktatói. A kutatók szerint a reakcióidő ilyenkor is lassul, és az elkövetett hibák száma is nő. A másnapos autóvezetésről a HáziPatika.com közölt cikket, érdemes a linkre kattintva elolvasni.

Másnaposan is veszélyes vezetni 2 A balesetek megelőzésére jó trükk lehet feltekerni a hangerőt. Igaz, a kutatásban egyelőre csak fiatalok vettek részt, de ami bejön egy 25 éves esetén, valószínűleg hasonló hatást vált ki 50 évesen is.

A vizsgálatban közel félszáz ember vett részt, akiknek két hét alatt többször is teljesíteniük kellett a tesztet. Azt tapasztalták, hogy már alacsonyabb hangerőn is érvényesül a zenehallgatás pozitív hatása, így például csökken a reakcióidő, emiatt gyorsabban tudunk reagálni a forgalmi helyzetekre  azaz pont ellentétes hatás érvényesül, mint az alkoholfogyasztás esetén. Ha többre is kíváncsi, nézze meg, veszélyes-e zenét hallgatni autóvezetés közben!