A becslések szerint az ír kormány éves szinten mintegy kétmillió eurónyi (610 millió Ft) teljesítményadótól esik el annak a kiterjedt csalási módszernek a következtében, amelynek során hamis adatokkal, kisebb lökettérfogatot és teljesítményt feltüntetve helyeznek forgalomba gépkocsikat. Az ír adóstruktúrában autónként és évente akár 1200 euróra (367 000 Ft) rúghat a különbség, így könnyen kiszámítható, hogy a hatóságok közel 1700 esetben gyanítanak csalást.
Ehhez képest az a tizennyolc BMW, amelyet az elmúlt kilenc nap során, Dublinban foglaltak le, csak a jéghegy csúcsát képviseli. A gyanú szerint egyéb luxusautók, köztük Mercedesek, Jaguarok és Land Roverek is érintettek lehetnek az ügyben.
A probléma immár társadalmi méreteket öltött: nem csak erre szakosodott bűnbandák hamisítják meg az adatokat, hanem kisebb szervizek és vizsgáztató állomások is rákaptak a dologra, illetve sok esetben maguk a tulajdonosok írják át az adatokat. A csalás nem csak okirat-hamisításnak számít, de egyben az autó kötelező felelősségbiztosítását is érvényteleníti, így igen komoly következményekre számíthatnak azok, akik lebuknak.
Egyelőre egy embert tartóztattak le az ügyben; őt gyorsított eljárásban, csalás és lopás vádjával máris bíróság elé állították. A hatóságok felszólítottak mindenkit, hogy amennyiben valótlan adatok szerepelnek járműveik okmányában, azt haladéktalanul javíttassák ki.
A rendőrség a tizennyolc lefoglalt BMW esetében azt is vizsgálja, hogy nem hamisított gázolajjal üzemeltették-e azokat.