Az idei év első hónapjaiban a várakozásoknak megfelelően erőteljes emelkedésnek indultak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai. Míg január első hetében még átlagosan 19 300 forint körüli összegért köthettek személyautóikra kgfb-szerződést az évközben szerződők a Netrisk online alkusznál, addig február második felére ugyanitt már 25 ezer forint fölé kúszott az átlagos éves díj. A legnagyobb mértékben ezúttal a középkategóriás (76-150 kW) autók díja drágult.
 

Brutálisan megdrágult a kötelező 1
Brutálisan megdrágult a kötelező 2

Brutálisan megdrágult a kötelező

Brutálisan megdrágult a kötelező

Brutálisan megdrágult a kötelező 5
Brutálisan megdrágult a kötelező 6
Fotó megosztása:
Brutálisan megdrágult a kötelező 7


Az év elején még a 2014-es évkezdethez hasonló szinten állt a személyautók kgfb-átlagdíját mutató index, azonban az idei díjgörbe eddig teljesen eltérő pályát mutat a tavalyitól: míg tavaly január-februárban végig a 20-21 ezer forint közötti sávban maradt a mutató, február második felére már a 25 ezres szintet is sikerült áttörnie.
 
A Netrisk szerint a díjak emelkedése elkerülhetetlennek tűnik: az alacsony üzemanyagár miatt többen és többet használják az autójukat, így a károkkal kapcsolatos költségek is emelkednek. Mivel nálunk található Európa egyik legalacsonyabb átlagdíja, abból ez a költségnövekedés már nem gazdálkodható ki. Az elmúlt években drasztikusan lecsökkent díjak korrekciója törvényszerű, a Netrisk várakozásai szerint a növekedési tendencia az év egészében fennmarad. Az erős piaci verseny ezt a mozgást legfeljebb tompítani tudja.
 
Továbbra is a kármentesen vezető autósok számíthatnak a legkisebb mértékű emelésre, a díjak leginkább a gyengébb bónuszkategóriákban lódultak meg. Új tendencia azonban, hogy ezúttal a középkategóriás (76-150 kW közötti teljesítményű) szegmensben volt észlelhető a legnagyobb díjnövekedés. Itt a B10-es kategóriás autók tarifái átlagosan 23,1 százalékkal, míg az A0 kategóriás személygépkocsik kgfb-díjai nem kevesebb, mint 41,1 százalékkal emelkedtek alig több mint másfél hónap alatt.

Brutálisan megdrágult a kötelező 8 A szokatlanul heves piaci folyamatokat jól jellemzi az a tény is, hogy a biztosítók aktívan igyekeznek követni áraikkal a változásokat, január óta negyven díjmódosítást hirdetett meg az érintett 15 biztosító.