Idén ismét a BMW építette meg a MotoGP világbajnokság hivatalos safety car-ját. Ez akár belterjes kis hírecske is lehetne, amelyre kizárólag a márka és a versenyszéria elvakult hívei kíváncsiak, az esetben azonban nagyon is fontos műszaki újításnak ad látványos körítést a biztonsági autó.
A BMW M4 kupé szívórendszerébe ugyanis vízbefecskendező rendszert építettek a német mérnökök. A finom vízpermet radikálisan lehűti a turbó felől érkező töltőlevegőt, és csökkenti az égéstérben az égési folyamat hőjét. Ezzel csökken a kopogási hajlam, ami lehetővé teszi a turbónyomás megnövelését, illetve a gyújtás még korábbi időzítését. 
Vízzel gyorsul a BMW 1
Vízzel gyorsul a BMW 2

Vízzel gyorsul a BMW

Vízzel gyorsul a BMW

Vízzel gyorsul a BMW 12
Vízzel gyorsul a BMW 13
Vízzel gyorsul a BMW 14
Vízzel gyorsul a BMW 15
Vízzel gyorsul a BMW 16
Vízzel gyorsul a BMW 17
Vízzel gyorsul a BMW 18
Vízzel gyorsul a BMW 19
Vízzel gyorsul a BMW 20
Fotó megosztása:
Vízzel gyorsul a BMW 21
A végeredmény érdemben javult hatásfok, amely akár az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére is használható (a gyári számítások szerint mintegy 8 százalékos javulást hoz a technológia), de ebben az esetben értelemszerűen a nagyobb motorteljesítmény volt a cél – azt ugyanakkor nem árulták el, hogy a safety car mennyivel lett erősebb a 431 lóerős utcai modellnél.
A BMW szerint egyébként a megoldás nincs káros hatással a komponensek élettartamára, ami pedig a károsanyag-kibocsátást illeti, az alacsonyabb égéshő visszaszorítja a nitrogénoxidok keletkezését.
a videó a hirdetés után indul
Az M4 motorjának szívórendszerében három vízbefecskendező fúvókát helyeztek el, mindegyik két-két hengert táplál. A rendszer működtetéséhez szükséges vizet a csomagtartóban, egy ötliteres, fagyálló tartályban tárolják; ezt versenykörülmények között minden tankolás alkalmából, utcai használat esetén ötször ilyen ritkán kell feltölteni. Ha elfogy a víz, a motorvezérlés módosítja a gyújtás és a turbó vezérlését, és biztonsági üzemre áll át.
A MotoGP biztonsági autójának nem ez az egyetlen érdekes jellemzője. Hátsó üléseit kiszerelték, a Recaro versenyülésekre Schroth versenyöveket építettek be, a kipufogóvég, a hátsó légterelő és diffúzor, valamint az első spoiler mind szénszálas anyagból készült – és mind a BMW M kiegészítők katalógusából származnak. Elöl és a tetőn LED-es futófények hívják fel az autóra a mezőny figyelmét.
Vízzel gyorsul a BMW 22
Az M4 mellett egy BMW M3 szedán és egy BMW M6 Gran Coupé is segíti a biztonsági felügyelők munkáját. A pályamentők rendelkezésére egy BMW M550d xDrive Touring és egy BMW X5 M áll. A sort két darab BMW S 1000 RR motorkerékpár teszi teljessé; ezek egyliteres, négyhengeres motorja 199 lóerős. A járművekről további információk érhetők el a BMW hivatalos honlapján.