A téli közlekedésben mindig akadnak váratlan helyzetek, ezekre érdemes előre felkészülni egy túlélőcsomag összeállításával.

– Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, és 5-10 literes kannában tartalék üzemanyagot is vinni magunkkal. Erre azért van szükség, mert ha egy helyben állunk, csak járó motor mellett működik a fűtés.

– A táskánkban vagy a zsebünkben érdemes jégoldót tartani, így a fagy nem zárhat ki minket az autónkból. A csomagtartóban a jégkaparó és egy autómosó kefe vagy seprű szinte elengedhetetlen kellék a téli hónapokra, mert ezzel felgyorsíthatjuk az indulást a hidegebb napokon. Az indítókábel abban az esetben jöhet jól, ha a hideg téli időben lemerül az akkumulátor, és egy másik autós segítségére szorulunk.

Túlélőcsomag téli autózáshoz 1
Túlélőcsomag téli autózáshoz 2

Túlélőcsomag téli autózáshoz

Túlélőcsomag téli autózáshoz

Túlélőcsomag téli autózáshoz 5
Túlélőcsomag téli autózáshoz 6
Fotó megosztása:
Túlélőcsomag téli autózáshoz 7 – Nagyobb havazás esetén a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban. Előfordulhat, hogy a hóban elakad az autónk, ebben a helyzetben egy autós hólapát segíthet kijutni, míg egy szőnyeg vagy útszóró só tapadást ad az abroncsoknak.

– Ha műszaki vagy forgalmi okokból elakadunk, mindenképpen jól jön, ha van nálunk egy elemlámpa, illetve egy plusz láthatósági mellény utasunk számára. A mobiltelefon lemerülése gondot okozhat, ha segítségre lenne szükségünk, ezért célszerű akár szivargyújtóra köthető, akár hordozható töltőt tartani a kesztyűtartóban.

Túlélőcsomag téli autózáshoz 8 – Sok autós ma sem tart vizet és élelmiszert a kocsijában, holott egy hosszabb kényszerpihenő során szükség lehet rá, főként, ha nincs lakott terület a környéken. Ilyen esetekre érdemes tartani az autóban néhány üveg ásványvizet, illetve gyors energiaforrásként csokoládét vagy müzliszeleteket. Hasonló okokból fontos, hogy elkerüljük a kihűlést, így egy takarót vagy meleg pulóvert is érdemes betenni a csomagtartónkba. A vontatókötélről szintén nem szabad megfeledkezni.