A Lombard Lízing Zrt.-nek mintegy 380 millió forintot kell visszafizetnie ügyfeleinek, miután az autófinanszírozási társaság a devizahiteleihez kapcsolódó casco biztosítás díját jogsértő módon devizában számította fel – miközben ő forintban fizetett a biztosítónak -, és az árfolyam-különbözetet átterhelte a fogyasztókra – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Sok milliót kapnak vissza autósok 1
Sok milliót kapnak vissza autósok 2

Sok milliót kapnak vissza autósok

Sok milliót kapnak vissza autósok

Sok milliót kapnak vissza autósok 26
Sok milliót kapnak vissza autósok 27
Sok milliót kapnak vissza autósok 28
Sok milliót kapnak vissza autósok 29
Sok milliót kapnak vissza autósok 30
Sok milliót kapnak vissza autósok 31
Sok milliót kapnak vissza autósok 32
Sok milliót kapnak vissza autósok 33
Sok milliót kapnak vissza autósok 34
Sok milliót kapnak vissza autósok 35
Sok milliót kapnak vissza autósok 36
Sok milliót kapnak vissza autósok 37
Sok milliót kapnak vissza autósok 38
Sok milliót kapnak vissza autósok 39
Sok milliót kapnak vissza autósok 40
Sok milliót kapnak vissza autósok 41
Sok milliót kapnak vissza autósok 42
Sok milliót kapnak vissza autósok 43
Sok milliót kapnak vissza autósok 44
Sok milliót kapnak vissza autósok 45
Sok milliót kapnak vissza autósok 46
Sok milliót kapnak vissza autósok 47
Sok milliót kapnak vissza autósok 48
Fotó megosztása:
Sok milliót kapnak vissza autósok 49


A közlemény szerint az erről szóló, másodfokú, jogerős határozatot február 3-án hirdette ki a Fővárosi Törvényszék, miután a Lombard Lízing fellebbezett az elsőfokú határozat ellen.
    
A döntés nyomán a pénzintézetnek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 60 napon belül vissza kell fizetnie az érintett fogyasztóknak a tőlük jogtalanul beszedett árfolyam-különbözetet. Az ítélet alapján teljesítendő kifizetés nem kapcsolódik a Lombard Lízing Zrt. devizahitelekkel kapcsolatos, törvényen alapuló elszámolási kötelezettségéhez – írja az MNB.

A Lombard Lízing Zrt. a deviza alapú gépjárműhiteleihez kapcsolódó csoportos biztosítás keretében felmerülő casco díjakat – amelyeket a Lombard Lízing forintban fizetett meg a biztosítónak – jogsértő módon forint helyett devizában terhelte a fogyasztókra.

A pénzügyi vállalkozás mintegy 14 ezer, casco biztosítást is tartalmazó gépjárműhitel szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot – kamatfelárat -, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük a kamat részeként – derül ki a közleményből.

 A hitelintézeti törvény 2011. szeptember 29-i módosítása ugyanakkor meghatározta, hogy a fogyasztói hitelszerződéseknél a pénzügyi intézmények csak kivételes esetben számíthatják fel devizában a díjakat és költségeket, ami a casco díj esetében nem állt fenn.

Az MNB mostanra a Lombard Lízinggel együtt nyolc autófinanszírozási társaságnál állapított meg jogszabálysértést, kötelezte azokat, hogy térítsék vissza valamennyi – összesen 24 141 – érintett ügyfelük számára a rájuk terhelt árfolyam-különbözetet.