Tizenegymillió dollár, azaz 3 milliárd Ft: ekkora kártérítés megfizetésére kötelezte Minnesota állam bírósága a Toyota észak-amerikai leányvállalatát, miután az esküdtek négy nap megbeszélés után arra a megállapításra jutottak, hogy 60 százalékban az autógyártó felelős azért a borzalmas balesetért, amelyet 2006-ban okozott egy férfi, és amelyben hárman életüket vesztették.
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 1
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 2

Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe

Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe

Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 6
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 7
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 8
Fotó megosztása:
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 9
Koua Fong Lee éppen a templomból tartott hazafelé családjával, amikor egy kereszteződéshez érve fékje felmondta a szolgálatot. A Toyota Camry (fent) lassítás nélkül csapódott bele a lámpánál várakozó autókba. Több jármű is összetört, az egyik gyakorlatilag megsemmisült: ebben az autóban a sofőr és annak kilencéves kisfia életét vesztette, egy másik gyermek pedig lebénult, és később a szövődmények következtében meghalt.
Az autógyártó hibázott, mégis a sofőr ment börtönbe 10


A Camry sofőrje (jobbra) hiába állította a bíróságon, hogy autója meghibásodott, nem hittek neki, és letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A Toyota gázpedál-botránya csak évekkel később robbant ki, és amikor a férfi tudomást szerzett a visszatérő hibáról, perújrafelvételt kért. Ennek során 2010-ben felmentették, ő pedig csatlakozott ahhoz a kollektív perhez, amelyben áldozatai – illetve a gyártási hiba áldozatai – kártérítést követeltek a Toyotától.
A bíróság most, két nappal ezelőtt hozta meg a felperesek számára kedvező döntést, amelyet annak ellenére megkönnyebbülten fogadott Koua Fong Lee tulajdonos, hogy a bíróság szerint 40 százalékban ő is felelőssé tehető a történtekért. “A börtönben eltöltött éveket már nem adhatják vissza ügyfelemnek, az azonban megnyugvással tölti el, hogy nem egyedül kell viselnie a felelősség terhét a balesetért.”
Az áldozatok ügyvédje szerint a családok szintén megnyugvással fogadták a döntést.