Robottaxi szolgáltatást indítana a Google 1
Robottaxi szolgáltatást indítana a Google 2

Robottaxi szolgáltatást indítana a Google

Robottaxi szolgáltatást indítana a Google

Robottaxi szolgáltatást indítana a Google 5
Robottaxi szolgáltatást indítana a Google 6
Fotó megosztása:
Robottaxi szolgáltatást indítana a Google 7

A Google mindig is látott fantáziát az autómegosztó szolgáltatásokban. Két évvel ezelőtt negyedmilliárd dollár értékben fektettek be az immár globális érdekeltségű Uber szolgáltatásba, majd egy évvel később még egyszer annyi pénzt pumpáltak a cégbe, most pedig a hírek szerint megteremtenék saját hasonló szolgáltatásukat – azaz gyakorlatilag saját érdekeltségük ellen dolgoznának.
A bloomberg.com jelentése szerint a lehetőségről a cég egyik első embere, a Google-t egyébként az Uber igazgató tanácsában képviselő David Drummond számolt be, ugyanakkor a részletek nem ismertek.
Az Uber számára a Google nem csak konkurensként jelentene veszélyt: a szolgáltatás alapját ugyanis a Google Maps adja, így ha kenyértörésre kerül a dolog a számítástechnikai óriással, gyakorlatilag működésképtelenné válhat a cég. Erre persze aligha kerül sor, de jól mutatja, milyen érzékeny és összetett a helyzet.
Ha megvalósul, a Google személyfuvarozó szolgáltatása minden bizonnyal a cég önjáró autóját alkalmazza majd, amely hasonló konstrukcióban már most is szállít utasokat – igaz, csak házon belül.
Az autonóm taxit egyébként maga az Uber is a jövő elkerülhetetlen, sőt, kívánatos fejlődési irányának tekinti. Vezérigazgatójuk szerint szolgáltatásuk nagyságrendekkel  olcsóbb lehetne, ha “nem kellene az autóban ülnie a másik csávónak.”