A rochesteri egyetem professzora, Chunlei Guo munkatársaival együtt kidolgozott egy eljárást, amellyel extrém módon víztaszítóvá tehetők a fémek. Az iparban szokásos bevonatok helyett lézer segítségével alakítanak ki olyan mikro- és nanométeres léptékű felületi mintázatot, amely szó szerint ledobja magáról a vizet.
A kutatók szerint találmányuk az élet legkülönfélébb területein hozhat forradalmi változást, így az autóiparban is, hiszen a víztaszító fém képtelen rozsdásodni. Ráadásul mivel nem bevonatról van szó, attól sem kell félni, hogy a felület sérülésével elveszíti víztaszító képességét, hiszen az szerves része magának az anyagnak. 
Az újfajta technológia a repülés biztonságát is javíthatja, hiszen megoldja a szárnyak jegesedésének a problémáját. Ugyanakkor higiéniai előnyei is vannak a víztaszító anyagnak: egy ebből készült WC, mosogató faláról egyszerűen lecsúszik minden víz alapú szennyeződés, így jóval kevesebb vízzel elintézhető az öblítés, ami különösen a fejlődő országokban bírhat nagy jelentőséggel. A legegyszerűbbet, a bevonat nélkül is tapadásmentes konyhai edényeket pedig talán nem is kell említeni.