A motorosoknál az újonc Matthias Walkner nyerte a Dél-Amerikában zajló Dakar-rali keddi, harmadik szakaszát, így a viadal történetében 15 év után volt ismét osztrák etapsiker. 
Az autósoknál ezúttal az argentin Orlando Terranova volt a leggyorsabb. Összetettben a négykerekűeknél továbbra is a 2011-ben végső győztes katari Nasszer al-Attijah, míg a kétkerekűeknél a spanyol Joan Barreda áll az élen. A kamionosok  mezőnyében idén először nyert szakaszt Ajrat Margyejev, aki ezzel az összetettben is átvette a vezetést. Az első napot a hatodik, a másodikat pedig a harmadik helyen záró orosz majdnem két perccel előzte meg a címvédő Karginovot.
Összetettben jelenleg a 35. hely környékén lavíroz a Dakar legidősebb versenyzője, a 73 esztendős Szugavara Josiszama, aki 1983-ban indult először a sivatagi versenyen. A kétszer motorral, hétszer pedig autóval rajthoz álló japán 1992 óta kamionnal versenyez, győzni sajnos még egyszer sem tudott, de hatszor volt már második.
Az UNIQA Sandlander Team felemás napot tudhat maga mögött, Szaller Zoltánék kicsúsztak az időből, s nem rajtolhattak el a harmadik szakaszon, Sebestyén Sándorék és a csapat mongol versenyzői viszont nagyobb gond nélkül teljesítették a szelektívet, sőt a T2-es (szériaautós) kategóriában a 4. és az 5. helyen állnak jelenleg.
A Szaller Zoltán, Farkas Nándor, Udiikhuu Byambatsogt egység emberfeletti, hősies küzdelem után, 20 órát a szakaszon töltve ugyan végigment a hétfői speciálon, de az elektronikai és hűtőgondokkal küszködő T2-es Toyotával már nem tudott odaérni a kedd reggeli rajthoz.
A Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikh és a Namchin Lkhamaa, Udiikhuu Byambadelger, Batbold Surendorj hármas viszont elstartolt a San Juan és Chilecito között kijelölt 284 kilométeres szelektíven és kiválóan teljesített. Sokan feladni kényszerültek a viadalt, ám a két sandlanderes trió kitartásból jelesre vizsgázott, s elképesztő munkát végezve megy előre.
“Hajnalban, fél négykor értünk a táborba, reggel hétkor pedig indulni kellett tovább. Nem mondom, hogy kialudtuk magunkat, egyébként is, a hétfői volt a legnehezebb dakaros szakaszom, pedig már negyedszer vagyok itt. Alig hat-nyolc-tíz kilométereket tudtunk folyamatosan menni, a friss homok folyamatosan eltömítette a hűtőnket, szinte forrt a motor, állandóan meg kellett állni. A keddi nap valamivel könnyebb volt, de nagyon észnél kellett lenni, mert vízmosásokon kellett átkelni, az út pedig sziklás és köves volt.” – nyilatkozta a Toyotában ülő Sebestyén Sándor.
Szerdán a Chilecito és Copiapo közötti szakasz vár a mezőnyre: az összekötő 594 kilométer, az autósoknak, a motorosoknak és a quadosoknak 315, a kamionosoknak 174 km a szelektív, azaz a mért rész.

3. szakasz eredményei
Autósok:
1. Orlando Terranova (argentin, Mini) 2:57:28 óra
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:54 perc hátrány
3. Jazid Alradzsi (szaúdi, Toyota) 2:52 p h.
…64. Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikhan  (magyar, mongol, Toyota) 2:01:09 ó h.
…70. Namchin, Udiikhuu, Surendorj (mongol, Toyota) 2:15:44 ó h.
Összetettben:
1. Nasszer al-Attijah (katari, Mini) 9:21:26 óra
2. De Villiers 5:18 perc hátrány
3. Terranova 18:05 p h.
…65. Namchin, Udiikhuu, Surendorj 15:10:02 ó h.
…69. Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikhan 16:10:49 ó h.
Motorosok:
1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 2:34:28 óra
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 40 mp hátrány
3. Joan Barreda (spanyol, Honda) 1:53 p h.
…65. Dési János (KTM) 47:47 p h.
Összetettben:
1. Barreda 9:43:05 óra
2. Paulo Goncalves (portugál, Honda) 5:33 p hátrány
3. Walkner 10:33 p h.
…62. Dési 3:01:15 ó h.