Karácsonykor számoltunk be a Renault rövid távú terveiről, amelyekben egy kompakt szabadidőjármű is szerepelt. Most a franciák költségérzékeny leányvállalata, a Dacia jelentkezik újdonságokkal, ott azonban pont az ellenkező irányban várható fejlesztés.
Francia újságok úgy tudják, 2016-tól alapkoncepciójában újul meg a Duster. Az új padlólemezre épülő modell könnyebb lesz a jelenlegi típusnál, ugyanakkor jó 20 centivel megnő a hossza, és így lehetőség nyílik egy harmadik üléssor beépítésére.
Nem csak funkcionalitásában fejlődik egyébként a Duster: a román márka első számú modellje komoly presztízsnövekedésre számíthat, ami látványosabb formavilágot és gazdagabb tartalmat ígér, de akár az anyaghasználatban is elképzelhető előrelépés.
A három üléssor egyébként már ma sem fikció a Dusterben: az indiai piacon kapható olyan pad az alkatrészpiacon, amellyel a Duster 5+2 személyessé tehető, feltéve, hogy gyerekeink nem nőttek túl nagyra.
A Dacia másik nagy dobása egyébként a tavaly év végén megszellőztetett, ötezer eurós törpeautó lesz: képzeljük el a Peugeot 108-at, féláron. Az alábbi grafika a francia L’Argus-től származik.