Egyszerre három oldalon tették közzé azokat a térképeket, amelyek a január 1-től díjköteles utakat ábrázolják. A vita jórészt az M0-sról szólt, de ennél sokkal több úton kell majd fizetni, csak Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében nincs útdíjköteles szakasz.


A rendszerben van egy kis trükk, mert egy adott megyei matricával a megyében található utolsó csomópontig használható egy-egy fizetős út, a következő szakasz használatához – hiába van még a megye határain belül – már a következő megyére érvényes matricával is rendelkezni kell, hiszen nem lesz több lehajtó. Egy megyei matrica ára ötezer forint egy évre.

A térképek egyértelművé teszik, hogy egy balatoni úthoz Veszprém megyei matricával is rendelkezni kell, az a pár kilométer sem kivétel. Sőt, Veszprémben az M7-es érintett szakasza az egyetlen fizetős útszakasz. Mivel erre vonatkozó kedvezményt szintén nem jelentettek be, a Pest megyei térképből következik, hogy a ferihegyi reptérre csak megyei matricával lehet kijutni, mert Vecséstől néhány száz métert a 4-es út 2×2 sávos szakaszán is kell menni. A nullás felől is kell a matrica, erre nem árt figyelni mostantól.

A matricák megvásárlásához türelmi időt adnak, matrica nélkül is fel lehet hajtani csütörtöktől a fizetős szakaszokra, feltéve, ha február utolsó napjáig az autós megvásárolja a megyei matricát. Ellenkező esetben márciusban megy a 15 ezer forintos büntetés.

És akkor a térképek:

Megnyugtatásképp ITT VAN TÍZ ÉRV, MIÉRT JÓ ÖTLET A FIZETŐS M0-ás bevezetése (katt a képre).


Azt hitted, csak az M0-son fizetsz? Mutatjuk a térképeket! 3