A jövő évtől a dél-kínai Sencsenben is már csak sorsolás vagy árverés útján lehet új autóhoz jutni, mivel 100 ezerben korlátozzák az évente üzembe helyezhető személygépkocsik számát a városban. Ráadásul a 100 ezerből 20 ezer engedélyt elektromos autókra adnak ki.

Rengeteg a jármű, de igazi dugóval nem találkoztuk, mindig haladt a forgalom


A több mint 10 millió lakosú Sencsen már a hetedik a kínai nagyvárosok sorában, amelyek az elviselhetetlen szmog és a forgalom csigalassúsága miatt korlátozzák az üzembe helyezhető autók számát. A McKinsey tanácsadócég szerint 2020-ra Kínában több mint húsz városban haladja meg az autósűrűség az egy kilométernyi útszakaszra jutó 250 gépkocsit, ami további városokat késztethet hasonló korlátozások bevezetésére.

Legutóbb idén a kelet-kínai Hangcsou szabott felső határt az évente forgalomba hozható autók számának, és már hosszabb ideje hasonló korlátozás van érvényben Pekingben és Sanghajban is.

Megfigyelők szerint a szaporodó korlátozások arra késztethetik a kínai autógyárakat, hogy a gyérebben lakott nyugat-kínai tartományokban keressenek piacot termékeiknek.

(Forrás: MTI)