A Vezess.hu még az év elején számolt be arról, hogy a gyengülő kereslet miatt a Mitsubishi utód nélkül beszüntetni ikonikus sportszedánjának gyártását. Noha a sportos szellem vélhetően tovább él majd egy kompakt hibrid kupéban, a Lancer Evolution pályafutása a jelenlegi, tizedik szériánál véget ér.
Mégsem lehet csak úgy kifuttatni egy legendát, ezért a Mitsubishi piacra bocsátja az Evo X búcsúcsszériáját. A Final Concept néven megjelenő autó matt fekete fényezése, fényes fekete tetőlemeze és krómozott komponensei önmagukban is eladhatnák a limitált sorozatot, a gyártó azonban még egyszer utoljára kitett magáért, és brutális mechanikát ültetett a lemezek alá.
A kétliteres motorra új turbófeltöltőt illesztettek, lecserélték a szívórendszert és a kipufogót, valamint új motorvezérlést programoztak. 
A blokk ennek köszönhetően immár 480 lóerőt ad le. A sebességváltó archaikus, ötfokozatú kézi egység, mind a négy kerék hajtott. Állítható magasságú sportfutóművet építettek be, a kerekek 19 colos, kovácsolt alumínium darabok.
A Lancer Evo X Final Concept hivatalos premierjére a január 9-től megrendezett Tokiói Autószalonon kerül sor.