Minden negyedik európai egészségét veszélyezteti a közlekedés zaja, a túl nagy lárma korai halált is előidézhet – figyelmeztetett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Zajhelyzet Európában 2014-ben című jelentésében.

Idegesítőek a tükörbe véletlenül sem pillató autós társak, de ilyet sose tegyünk! A biztonságos követési távolság a két másodperc alatt megtett útszakasszal egyenlő


A kutatás becslései szerint 125 millió európai van 55 decibelnél magasabb zajterhelésnek kitéve. Ilyen erős hangszennyezés már a testre és a lelki egészségre is hatással lehet – állapították meg a kutatók.

A környezeti zajártalom évente körülbelül 10 ezer esetben idéz elő idő előtti halált. A hangszennyezéssel összefüggő magas vérnyomást 900 ezer embernél állapították meg. A legnagyobb zajforrás a közúti közlekedés a tanulmány szerint, ám komoly hangterhelés származik a vasúti és a légi forgalomból, valamint az ipari üzemekből is.

Az ügynökség azt sürgette, hogy az új beruházások tervezésénél és építésénél komolyabban vegyék figyelembe a lehetséges zajártalmakat.

(Forrás: MTI)