Franciaország január 1-től betiltja az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatást, akkor lép ugyanis életbe a taxik tisztességes versenyét szabályozó törvény. Pierre-Henry Brandet belügyi szóvivő azért beszélt erről az I-Télé hírtelevízióban, mert hétfő hajnalban forgalomlassító tiltakozásba kezdtek a párizsi taxisok a francia fővárosba bevezető útszakaszokon.

A repülőterekről a Párizs felé vezető autópályákon száz taxi foglalta el a sávokat, lépésben haladva a belváros felé. Délutánra terveznek az Invalidusok terére megérkezni, ahol tiltakozó nagygyűlést tartanak.


A három legjelentősebb francia taxisszervezet azért szólította fel blokádra a tagjait, mert a párizsi kereskedelemi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, amely a taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisokra érvényes szigorú követelmények.

Arra a kérdésre, hogy az alkalmazás a közeljövőben be lesz-e tiltva, a belügyi szóvivő közölte: “Teljes mértékben. A kormány által a taxik szabályozására beterjesztett és megszavazott törvény január 1-jén lép életbe, és az szigorú lesz az ilyen jellegű vállalatokkal szemben” – tette hozzá Pierre-Henry Brandet.

Az autósok közötti, ilyen jellegű kapcsolat megteremtése két év börtönbüntetéssel és 300 ezer eurós pénzbírsággal lesz sújtható az új jogszabály szerint. “Nemcsak törvénytelen az ilyen szolgáltatást igénybe venni, hanem a fogyasztók számára veszélyt is jelent” – hívta fel a figyelmet a szóvivő, utalva arra, hogy a sofőrök nem rendelkeznek a megfelelő utasbiztosítással.

Az Uber franciaországi leányvállalatát októberben egyébként 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték “megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt”. A cég fellebbezett a döntés ellen és folytatta az alkalmazás működtetését.

(Forrás: MTI)