Még tavaly indult fél egyenlítőnyi, azaz húszezer kilométeres útra egy magyar expedíció, hogy ismét bejárják a nagy huszadik századi magyar felfedezők, Almásy György és Prinz Gyula útvonalát. A közép-ázsiai Tien San hegységet első nyugati kutatóként feltérképező magyarok kései utódai, élükön Hidvégi-Üstös Pál sportolóval bejárták a térség hegyeit és sivatagjait.
Volkswagen: diófákkal a jövőért 2


Az expedícióhoz etnográfusok, geográfusok csatlakoztak, akik egyedülálló módon a helyszínről tájékoztatták a diákokat a nomádok életéről, természetföldrajzi érdekességekről. Kutatásuk így nem csak a magastudományt gyarapította, hanem biológia-, földrajz- és történelemórák keretében közvetlenül eljutott a magyar diáksághoz is.
Az expedíciót annak idején többek között a Porsche Hungária támogatta, bázisként és szálláshelyként egy különlegesen átalakított Volkswagen LT40 lakóautót használtak.
Nyugat-Kirgizisztánban 245 ezer hektáron nő vadon a dió. Látványnak sem utolsó.

Nyugat-Kirgizisztánban 245 ezer hektáron nő vadon a dió. Látványnak sem utolsó.

A nagy kaland véget ért, ám a Volkswagen kitalálta, hogyan tehetné örökké az itt megszerzett élményeket és tapasztalatokat: az expedíció ezer darab diófacsemetét hozott haza Kirgizisztánból, ahonnan a modern, nemesített diófák ősei is származnak. Ezzel a rendkívül ellenálló, vadon termő fajtával a cég reményei szerint felfrissül a magyarországi génállomány, a fák erősebbé és edzettebbé válnak.