A Toyota utasoldali légzsákproblémák miatt visszahív 185 ezer autót Japánban, és ötezret Kínában. Az utasoldali légzsákok veszélyesen erősen fújódhatnak fel baleset esetén, a Toyota azonban nem tud az esetleges hibához köthető személyi sérülésről vagy halálesetről. A visszahívást elővigyázatossági okokból rendelték el.

A visszahívás a 2002 szeptembere és 2003 decembere között gyártott Corollákat érinti, valamint az ugyanekkor gyártott Noah, Voxy, Mark II és Will típusú autókat.

Háttér:


A hibás légzsákokat a japán Takata cég gyártotta, amely miatt már világszerte 14 millió járművet hívtak vissza, ebből 8 milliót az Egyesült Államokban. Az alapvető probléma, hogy a Takata légzsákjai olyan erővel fújódnak fel, hogy gyakorlatilag szétrobbantják a légzsák körüli tároló rekeszeket, és a törmeléket az utastérbe lövik.

A gyanú szerint a magas páratartalmú levegőnek való huzamosabb kitettség miatt túl gyorsan égnek el azok a vegyszerek, amelyek segítik a légzsákok felfúvódását, ez okozza a meghibásodásokat.

A Takata hibás légzsákjai más autómárkáknál eddig legalább öt halálesetet és több tucat sérülést okoztak világszerte.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság az egész Egyesült Államokra kiterjedő visszahívást sürget, mivel az eddigiek csak a déli államokat érintették, ahol magasabb a páratartalom. A Takata vizsgálatot folytat az ügyben és továbbra is azt állítja, hogy biztonságosak a légzsákjai. A cég szerint Amerikában az országos méretű visszahíváshoz nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok.

(Forrás: MTI)