Elmaradt a tömeges vándorlás a biztosítók között, az árak is felfelé mozdultak az idei kötelezőkampányban. A PBA biztosítási alkusz szerint az ajánlatokban az 50-80 százalékos drágulás sem volt elképzelhetetlen, az átlagos díjnövekedés 10 és 15 százalék között szóródott. Az átlagdíj 11-12 ezer forint körül alakult.
 
A PBA szerint a férfiak voltak többségben azok közül, akik a váltás mellett döntöttek az elmúlt egy hónapban, az átkötők közel 70 százaléka közülük került ki. A nőknél a váltási arány 16, a cégeknél 4 százalékos volt. A másik biztosítóhoz szerződők között az életkort tekintve a 35-44 évesek voltak az élen, őket az 55-64 évesek, illetve a 45-54 évesek követték. A legfiatalabbakat, az első autójukba ülő 25 év alattiakat egyáltalán nem foglalkoztatta a váltás.

A kötelezőváltás leginkább a közepes méretű autókat érintette. Az 1300-1600 köbcentis kocsik közül szinte minden második új biztosítónál kezdi a következő évet. A kisautók tulajdonosai már sokkal kevésbé voltak aktívak, az 1300 köbcenti alatti autók negyedére kötöttek új kötelezőt.

Ezt a tendenciát az autómárkák is lekövették: a legtöbb átkötő a Suzuki-, Opel- és Volkswagen-tulajdonosok táborából került ki. Ezen belül is főleg a Suzuki Swiftet, Opel Astrát és Volkswagen Golfot vezető emberek váltottak. Az elmúlt egy hónapban a PBA-nál a legalacsonyabb éves díj 2490 forinton köttetett, ezt az összeget egy 1981-es Citroën 2CV tulajdonosának kell a jövő évtől megfizetnie. A legmagasabb köteleződíjat egy 2008-ban gyártott Suzuki Swift gazdája fizeti, akinek a kötelezőjét 146 ezer forintban állapította meg az új biztosítója.