Már csak néhány napjuk maradt az autósoknak arra, hogy eldöntsék, lecserélik-e év végi évfordulós kötelező biztosításukat. A Netrisk online alkusz statisztikái szerint a díjértesítőkből megismert magasabb díjak miatt a váltás mellett döntők meglepően magas összegű megtakarítást tudtak elérni: 38 százalékuk tudott legalább 7500 forinttal kedvezőbb díjú szerződést kötni úgy is, hogy jóval több mint harmaduk nem a legolcsóbb ajánlatot választotta.

A portál az előző évek statisztikái alapján arra számít, hogy sok autós a hátralévő utolsó napok során jut döntésre, ami további mintegy 50 ezer autós rohamát vetíti előre. A december végi évfordulós szerződések felmondásának legkésőbb december 1-jén éjfélig a biztosítókhoz igazoltan be kell érkezniük, ezért a későn ébredők számára is csak aznap délig tudják vállalni a felmondások szabályos eljuttatását.

Indul az utolsó roham a kötelezőkampányban 2 A december 1-jei határidő csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, új szerződés megkötésére egészen december 31-ig van lehetőség. Bár az autósok többsége a felmondással egy időben dönt az új biztosításáról is, a Netrisknél a tavalyi évben közel hatezer ügyfél csak decemberben adott megbízást az új kgfb megkötésére.
 
A jelenlegi biztosítóktól megkapott díjértesítőkben szereplő indexdíjak a Netrisk.hu adatai szerint bizonyos szegmensekben átlagosan 25-30 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi díjnál, emiatt kevésbé meglepő, hogy a megajánlott jövő évi díjakhoz képest a váltók idén is jelentős összegeket tudtak megtakarítani: 57 százalékuk több mint 5000 forintot tudott megspórolni, több mint egynegyedük esetében pedig ez az összeg a 10 ezer forintot is meghaladta.

Indul az utolsó roham a kötelezőkampányban 3 Idén is folytatódik az a tendencia, hogy a kgfb-szerződők egyre nagyobb része az ár mellett más szempontokat is mérlegel, legyen az az adott biztosító neve, vagy az általa kínált egyéb szolgáltatások (például a kampány során együttkötési kedvezménnyel kínált további biztosítások). A Netrisknél idén szerződést váltók 37 százaléka a döntés során a kalkulátor eredményeit látva nem a legolcsóbb ajánlat mellett dönt (tavaly ez az arány 32 százalék volt).

A több mint 50 ezer új szerződés adataiból megállapítható, hogy tovább nyílt az olló a budapesti és a vidéki autósok átlagdíja között. Miközben a budapestiek átlagosan több mint 5 százalékkal magasabb összegen kötnek szerződést tavalyhoz képest, a megyeszékhelyeken stagnál a díj, a többi vidéki településen pedig 2,5 százalékkal alacsonyabb szinten alakul az átlagos díjszint. Ez utóbbi csoportba tartozók átlagos díja (9850 Ft) éppen 60 százalékkal alacsonyabb fővárosi társaikénál (15 761 Ft).

Indul az utolsó roham a kötelezőkampányban 4 Érdekesség, hogy az egyes megyeszékhelyek között igen magas a szórás: miközben Salgótarjánban csak 7500 forintos éves díjat fizetnek, addig Tatabányán és Debrecenben 12 100 forint felett alakul a szerződéses összegek átlaga. Tavalyhoz képest a legnagyobb mértékű (10 százalék körüli) díjemelkedés Szolnokon és Kecskeméten következett be, miközben Egerben 10, Szegeden 9 százalékkal mérséklődött az átlagdíj. Az első három hét teljes átlagdíja 11 300 forint volt, ami 3 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkor mért szintet.