Bár egyre több autón találkozunk defekttűrő abronccsal, ha megvan a baj, azokat is ki kell javíttatni. El kell menni a gumishoz, hogy befoltozza a lyukat és felpumpálja az abroncsot, ahogy az út mellett, a defektjavító készlettel helyrehozott abroncsokkal is hasonló a teendő. Nem is beszélve a pótkerekes megoldásról.

A Michelin más ötlettel rukkolt elő. Bemutatta önjavító abroncsát, amely nagyrészt megszünteti ezt a problémát. A lapos gumi a múlté. A gumi belső felületére felvitt speciális anyag ugyanis a szög kihúzása után egyszerűen betömíti a keletkezett lyukat.

Hogy ez mennyire igaz, azt valóságos körülmények között teszteltük a fenntartható, környezetkímélőbb mobilitás jegyében életre hívott konferencián, a 12. Michelin Challenge Bibendumon. Öt Volkswagen Magotant (a Passat kínai változatát) sorakoztattak fel a szervezők, amelyekbe önként jelentkezőket  – többek között a Vezess.hu újságíróját – ültettek be. Mindegyikkel előre kitervelt szándékkal defektet kellett kapnunk egy erre kialakított rámpán, majd ezt követően autóztunk nagyjából másfél kilométert, végül visszatértünk a kiindulási pontunkra és ott megmérték a kerekek nyomását.

a videó a hirdetés után indul

Kiderült, hogy az ötből csupán egy autón – előtte nem tudtuk melyiken – volt az új Selfseal technológiával készült abroncs, a többire hagyományosat szereltek. Utóbbiakon kezdődhetett is azonnal a javítás és a kerékcsere, míg a defekttűrőben megmaradt az eredeti nyomás.

A Vezess.hu kérdésére Dominique Aimon, a Michelin termékfejlesztési vezetője elárulta, hogy az abroncsok a tesztek során 150 szúrás esetén is megtartották a nyomást. Nyári mintázattal próbáltuk, de kérdésünkre Aimon kifejtette, hogy a technológia téli abroncsnál is működik.

A szakember kiemelte: nem barátja a hagyományos – erősített oldalfalú vagy kiegészítő gyűrűvel szerelt – defekttűrő abroncsoknak (A Michelinnek is van ilyenje, nem csak a konkurenciáért bírálta), mert azok egyéb tulajdonságai nem egészen olyanok, mint a normál abroncsoké. “Ezzel az új megoldással ellenben változatlan maradhat a gumi kényelme, tapadása és üzemanyag-takarékossága is” – jelentette ki Aimon.

Ha mindet kihúzzuk, akkor sem ereszt le

Ha mindet kihúzzuk, akkor sem ereszt le

További, korántsem elhanyagolható pozitívum, hogy önjavító abroncsok alkalmazása esetén kevesebb abroncsot kell gyártani. Szükségtelenné válik a pótkerék, így nőhet a csomagtartók mérete és csökkenhet a járművek tömege.

Kérdésünkre elmondta: “Jelenleg Európában az új autók 30 százaléka 5 teljes értékű kerékkel kerül forgalomba, 20 százalékuk mankókerékkel, míg a maradék 50 százalékban javítókészlet van. Az új technológiával azonban változhat ez az arány.” 

Persze ez sem tökéletes megoldás. Legfeljebb hat milliméter átmérőjű (ez azért nagyon vastag szög) lyukat képes befoltozni a gumi, és azt is csak a futófelületen. Az oldalfal azonban e tekintetben védtelen. Az újfajta abroncs elsősorban nem Európában lehet sikeres, hiszen mifelénk csak átlagosan 75 000 kilométerenként következik be egy-egy kiszúrás okozta defekt, Ázsiában viszont sokkal gyakrabban: 3-8000 kilométerenként.

DE minek egyáltalán levegő?

Ez egy normál abroncs, itt jöhet a defektjavító-készlet

Ez egy normál abroncs, itt jöhet a defektjavító-készlet

Már tíz éve is láttunk olyan terveket, amelyekben levegő nélküli abroncsok szerepeltek. Amikor ennek megvalósulására rákérdeztünk, Aimon kifejtette: “Már használjuk ezt a technológiát munkagépeknél és rakodógépeknél. Terepen és lassú tempónál alkalmas ez a megoldás, de közúton, nagy sebességnél nem. Csak a felfújt abroncs alkalmas az üzemanyag-takarékos üzemre, erre a megoldásra van szükség hozzá. Nem gondolom, hogy a következő 15-20 évben megjelenne a személyautókon a levegőmentes abroncs.”

Addig maradnak a defekttűrők, köztük a Selfseal. Az új Michelin-abroncs forgalmazása jövőre, 2015-ben kezdődik.