Aprópénzért nem vált kötelezőt a magyar 2 A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) idei kampányában tíz autósból kilenc elfogadja az átlagosan egy-kétezer forintos díjemelést és marad jelenlegi biztosítójánál, csak 10 százalék vált biztosítót – közölte az első hét tapasztalatai alapján a Biztosítás.hu online alkusz.

Már az előző évek kampányaiban is jellemző volt az, hogy az elérhető megtakarítások mértékének csökkenésével párhuzamosan csökkent a biztosítót váltók száma is. Ezen a tendencián a mostani mérsékelt díjemelkedési hullám sem változtat, mert a kampány első hetében alig feleannyian kezdeményeztek biztosítóváltást, mint tavaly ilyenkor.

Így idén novemberben – ebben a hónapban lehet felmondani a meglévő kötelező biztosítást – váltók száma valahol 200 ezer környékén alakul majd, szemben a tavalyi 370 ezerrel. A váltók nagy részén négy biztosító – a KÖBE, a K&H, a Groupama és az MKB – osztozik, azokat az autósok fele választja. Az átlagdíj éves 12 ezer forint környékén, a váltók átlagos megtakarítása pedig négyezer forint körül alakul.

Amennyiben a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a kgfb-piacon lévő biztosítók összesített éves díjbevétele hárommilliárd forinttal is nőhet, ami a biztosítók 2013-as, hatmilliárd forintos veszteségének a fele.