A fővárosi taxirendelet alapján a személytaxik időszakos vizsgálata előtt a közlekedési hatóság ellenőrzi, hogy a vállalkozás a működési területén érvényes előírásoknak megfelelően a taxiállomás használati díját megfizette-e. A rendelet előírásai szerint a BKK mint a főváros közlekedésszervezője a jármű megszemlélését követően köti meg a taxiállomás-használati hozzájárulást.
 
Csütörtök délelőtt járműminősítésre érkezett egy fuvarszervező társasághoz nem tartozó taxigépkocsi, amelyen a rendeletben előírt szabadjelzőt helyeztek el. A járműminősítést végzők kiemelten ellenőrzik a bejelentett ellopott taxiszabadjelzőket, mert sorszámukat a gyártó minden egyes modellben egyedi azonosítóként rögzíti. 
 
A járműminősítésre beérkezett taxin található szabadjelző szerepelt abban a listában, amelyet a BKK a taxisok által tett bejelentések alapján vezet. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy a gépkocsin levő szabadjelzőre körözés van érvényben, ezért a taxi gépkocsivezetőjét az illetékes rendőrkapitányságon előállították.