A Porsche Engineering Group fejlesztheti az új orosz elnöki limuzin motorját – tudta meg a Wroom orosz magazin. Versenyben volt még az AVL (Ausztria), a Ricardo (Nagy-Britannia) és a FEV (Németországban), de végül a Porsche konszern más autógyártók számára is bedolgozó fejlesztési leányvállalata lett a befutó.

A lap úgy tudja, hogy a Porsche V12-es, nagyjából 6,0-6,6 literes turbómotort épít, amelynek teljesítménye eléri a 800 lóerőt. Később az egyes részegységek felhasználásával V8-as és V6-os motorok is készülhetnek. A tervek szerint a gyártás az orosz ZMZ (Zavolzsszkij Motornij Zavod) gyárban folyik majd. A hosszában beépített motor mellé összkerékhajtás társulhat.

A motor először várhatóan az új orosz elnöki limuzinba kerül bele, de később az esetlegesen megvalósuló kormányzati autókban is szerepet kaphat.

Vlagyimir Putyin még 2012-ben indította el azt a projektet, amelyben célul tűzték ki, hogy elkészüljön egy orosz luxusautó, a Porsche Engineering Group 2013-tól dolgozott a terveken, mint tanácsadó. Mostanra már láthattunk különböző méretű maketteket is a tervezet járműről. Nemcsak limuzinról van azonban szó, de terveznek szabadidő-autót, kisbuszt is, páncélozott, illetve hagyományos karosszériájú kivitelben is. Az első autó várhatóan 2017-re készül el.

Vlagyimir Putyin jelenleg Mercedes-Benz S-osztállyal utazik, kísérő autói Mercedes G-osztály, illetve Toyota Land Cruiser modellek.

Nem ez lenne a Porsche első orosz munkája, hiszen a német gyár segédkezett a Lada Samara esetében is, ám ennél is ismertebb a Mercedes E500, illetve az Audi RS2 fejlesztésében, gyártásában – mint más autógyárnak – nyújtott segítségük.