Csatornázási munkálatok közben több háborús robbanótestet találtak 2014. október 22-én Budapest XXIII. kerületében, a Szőlődomb utcában.

A nyolc vegyes gyártmányú – magyar, német, szovjet – robbanótesteket a honvédség tűzszerészei elszállították megsemmisítésre. A Volkswagen Transporter hátuljában kialakított speciális dobozba kerültek a robbanótestek.

Négy 10,5 centiméteres magyar rombológránát, egy 10,5 centiméteres magyar repesz-romboló gránát, egy 76 milliméteres szovjet repesz-romboló gránát, egy 76 milliméteres szovjet páncéltörő gránát és egy 75 milliméteres német páncéltörő gránát.

A művelet idejére a környező lakóépületeket lakóit a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában helyezték el. Összesen 105 lakóépületet kellett kiüríteni, mintegy kétszáz embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát.

A jármű a Magyar Honvédség hivatalos megfogalmazásában egy közúti tűzszerész gépkocsi. 2,5 literes dízelmotor mozgatja, összkerékhajtású. Terepen a hátsó differenciálzár is segít.

A megkülönböztető fény- és hangjelzéssel felszerelt jármű képes a tűzszerész raj személyzetének (max. 6 fő a vezetővel együtt), felszerelésének és max. 250 kg tömegű hatástalanított robbanószerkezet szállítására közúton.

Felszerelték a földbe temetett bombák kiásásához szükséges lapátokkal, ásókkal, fúróberendezéssel, valamint a robbanószerkezetek mozgatásához, gépkocsiba emeléséhez és biztonságos elszállításához szükséges eszközökkel.
 
A nagyobb tömegű, hatástalanított bombák gépkocsi mellé vonszolásához vonóberendezés, a bomba felemeléséhez kézi láncos emelő és a bomba jármű belsejébe, homokágyra való emeléséhez speciális daruberendezés áll rendelkezésre.

A gépkocsi az éjszakai munkavégzés érdekében rendelkezik térmegvilágító lámpával és állvánnyal.

Forrás: MTI, Currus.hu, Kekfeny.net