Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek Amerikában egy középkorú fehér férfit, aki kioltotta egy afroamerikai tinédzser életét, miután szóváltásba keveredett vele és társaival a gépkocsijukból “túl hangosan bömbölő” zene miatt.

A gyilkos és az áldozatayilkos és áldozata


Michael Dunn 47 éves floridai férfi 2012 novemberében került összetűzésbe egy szabadidő-autó négy fiatal fekete utasával egy jacksonville-i benzinkút parkolójában. Kifogásolta az autójukból áradó zene hangerejét és a “gazember zenének” nevezte a fiatalok által hallgatott rapet.

Az egyre éleződő szóváltás azzal végződött, hogy a fia esküvőjéről hazafelé tartó férfi elővett a kesztyűtartóból egy fegyvert és azzal tüzelni kezdett a fiatalok autójára. Összesen tíz lövést adott le az időközben már menekülő SUV-ra, és ezek közül három végzetes sebet ejtett a 17 éves Jordan Davisen.

Dunn azt állította, hogy önvédelemből cselekedett, fenyegetve érezte magát, mert a konfliktus egy pontján lőfegyvert látott felvillanni a fiatalok kezében. Azonban a rendőrök nem találtak fegyvert a fiataloknál, és szemtanúk sem láttak ilyesmit. Az ügyész hidegvérű gyilkosként írta le a lövöldöző informatikust, aki az incidens után nem hívta a rendőrséget, hanem visszament a szállodájába, ott rendelt egy italt és egy pizzát, sétálni vitte a kutyáját, majd lefeküdt aludni.

“Nem a kerekekre vagy az ablakokra lőtt, hanem ölni akart, és Jordan Davist vette célba” – érvelt az ügyész az esküdtszék előtt.
    
Az ügy kimenetelét országszerte feszült figyelem kísérte, mert felvetette a lehetőséget, hogy rasszista indíték is szerepet játszott a gyilkosságban. Dunn

A Dunn-ügy hasonlóságokat mutat az ugyancsak floridai George Zimmerman fehér polgárőrével, akit tavaly felmentettek a gyilkosság vádja alól, miután azt állította, hogy önvédelemből lőtt le egy később ugyancsak fegyvertelennek bizonyult fekete tizenévest, a 17 éves Trayvon Martint.

Forrás: MTI