Több mint 37 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogtalan casco-devizaköltség miatt autófinanszírozókra. Mint az MNB közleményében rámutat, a cégek jogsértően számoltak fel fogyasztóiknak devizában, kamatfelárként a járművek forintban megállapított casco-díját. Nyolc céget büntettek.


A jegybank egyben kötelezte a cégeket, hogy fizessék vissza az árfolyam-különbözetet az ügyfeleknek. A visszafizetés több mint 24 ezer ügyfelet érint.
    
A legmagasabb, 20 millió forintos bírságot a Lombard Lízing Zrt. kapta, míg a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nek, és az Erste Bank Zrt.-nek 5-5 millió forintot kell befizetnie. A Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt.-re, az  UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re és a Raiffeisen Lízing Zrt.-re egyenként 2 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank. Az RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt.-nek 1 millió, a Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek 150 ezer forintot kell befizetnie.
   
Az MNB emlékeztet, hogy egy 2011. szeptember 29-én hatályba lépett jogszabályi előírás tiltja, hogy a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állónak nem minősülő díjat, költséget a finanszírozók devizaalapon, árfolyamkockázattal hárítsák át a fogyasztókra.
   
E jogszabály betartását ellenőrizte a jegybank, amelynek utolsó vizsgálata 2014 szeptemberében zárult le. A vizsgálat összesen 22 társaságot érintett, valamennyi olyan autófinanszírozással foglalkozó pénzügyi vállalkozást, amelyek kamatfelárba épített biztosítást is tartalmazó szerződést kötöttek.

Közülük nyolcnál állapított meg jogsértést a jegybank, ezek a társaságok 2011 szeptemberét követően is jogszerűtlenül számították fel devizában az ügyleti kamatba beépített casco biztosítási díjat.

Attól, hogy praktikus, még nem kell, hogy unalmas legyen. Olyat mutatunk, amit csak nagyon kevesek tudnak. Kattints a képre!

Több tízezer autós kap pénzt 1

Forrás: MTI