Az állampolgárok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak bűncselekmények sértettjeivé – hívja fel a figyelmet a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, amely bűnmegelőzési kiadványokban ad tanácsokat a lakosoknak.

A rendőrök a temetők környékén hamarosan megnövekvő autóforgalom kapcsán jelzik, hogy a megemlékezők mellett a bűnelkövetők is felbukkannak, akik az autókban hagyott értékek megszerzésére törekednek.

Ám ha figyelünk, csökkentjük az esélyét, hogy meglovasítsák dolgainkat:

– Jól látható helyen ne hagyj semmit az autóban!
– Az értékeket a csomagtartóban helyezd el, de a legjobb, ha azokat magaddal viszed!
– A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárd be, mielőtt az autót elhagyod, még  ha rövid időre távozol is!
– Az indító kulcsot tartsd magadnál, hogy azt ne tudja illetéktelen megszerezni!
– Amennyiben lehetőség van rá, parkolj őrzött parkolóban!
– Az esti órákban olyan helyet válassz, ahol jó a közvilágítás, a parkolóhely belátható és forgalmas!
– Mielőtt elindulsz a járművel, győződj meg, hogy a kocsi zárszerkezete és az ablakok érintetlenek, mert az azokon látható sérülések feltörésre, vagy annak kísérletére utalhatnak!

Amennyiben észleled, hogy feltörték, vagy ellopták járművet, mielőtt bármihez hozzáérnél, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén. A bűncselekmény helyszínét ne változtasd meg! Ennek célja, hogy eredeti állapotban megmaradjanak a helyszínen lévő nyomok, amíg azok rögzítése meg nem történik.

Ha a helyszín megváltoztatása elkerülhetetlen (pl.: elsősegélynyújtás, közveszély elhárítása stb.), azt a kiérkező rendőröknek jelezni kell.

Kíváncsi vagy melyik autótípusokat lopják leginkább? Itt a lista. Kattints!.

Forrás: police.hu