A legnagyobb orosz járműgyártó, az AvtoVaz több mint 14 ezer darab Ladát értékesített szeptemberben a roncsprémium program keretében. Ez a havi eladás több mint 38 százalékát teszi ki.


Az orosz kormány által augusztus végén meghirdetett program keretében a hatévesnél idősebb járművüket újra cserélők kedvezményeket kapnak. A programban minden járműtípus részt vehet, a támogatás összege pedig 40 ezertől 350 ezer rubelig (260 ezer forinttól 2,2 millió forintig) terjed.

A hazai autógyártás támogatását célzó program szeptembertől december végéig tart, de a finanszírozásra szánt tízmilliárd rubel elkülönítéséről eddig nem érkezett hivatalos bejelentés. Ennek dacára a nagy autógyártók elindították a programot, miután a személyautók és a haszongépjárművek eladása augusztusban rekordmértékben, 26 százalékkal zuhant éves összevetésben, január-augusztusban pedig 18,5 százalékkal.

Az AvtoVaz szeptemberben kezdte meg a Lada Granta árusítását. A modell alapfelszereltségébe már beletartozik az ABS, a tempomat, a légkondicionáló, két légzsák, az ára pedig 357 400 rubel (2,3 millió forint).

(Forrás: MTI)