Az idei év első nyolc hónapjában átlagosan 73 700 forintért kötöttek teljes körű cascót az autósok, ami 7,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában mért szint. A Netrisk online biztosításközvetítő szerint az emelkedés oka részben a díjak növekedése, részben pedig az új autók növekvő száma – tulajdonosaik ezekre a nagyobb értékük miatt magasabb összegért tudnak biztosítást kötni.

Az összes casco 40 százalékát idén (csakúgy, mint tavaly) casco nélküli használt autóra kötik, jellemzően annak megvásárlása során. A második leggyakoribb ok az évfordulós szerződésváltás, minden harmadik autós emiatt köt casco-szerződést. A tavalyi 16-ról 22 százalékra nőtt az újonnan forgalomba helyezett személyautókra kötött cascokötések aránya, mert nőtt az autópiac: augusztus végéig a tavalyi 36 ezer helyett idén már közel 44 ezer új személyautót adtak el Magyarországon.

Nőtt az autópiac, drágább lett a casco 2 Átlagosan 90 ezer forint feletti összeget, vagyis 63 százalékkal többet fizetnek az új autót vásárló ügyfelek azoknál, akik a szerződésük évfordulóján váltanak új biztosításra (55 ezer forint). Az előbbi szerződések arányának növekedése automatikusan emeli a piacon tapasztalható átlagos díjszintet is.
 
A magasabb díjszint egyre több autóst késztet arra, hogy spóroljon az éves casco-díjon. Díjcsökkentő tényező többek közt az elektronikus kommunikáció, az elektronikus díjfizetés, illetve a féléves vagy éves fizetési ütem is.

Nőtt az autópiac, drágább lett a casco 3 Sokan választják az önrész megszokott mértékének növelését is. Idén már csak a szerződők kevesebb mint fele (49 százalék) választotta a 10 százalék/50 ezer forintos önrészt, melynek egy év alatt nyolc százalékponttal csökkent az aránya. A 100 ezer forintos önrész aránya ugyanakkor idén 32 helyett már 37 százalékra nőtt, de immár 11 százaléknyi a 200 ezer forintos önrészt választók aránya is.