Különleges videósorozattal örvendezteti meg a repülés szerelmeseit és műszaki dolgokra fogékonyakat a Qatar Airways. A rövidfilm-széria a London és Doha közötti utakon októbertől szerepet kapó Airbus A380-as gépek elkészítését mutatja be. A légitársaság összesen tízet rendelet a repülőből, a videókkal pedig az első gép érkezését ünnepli.

A videóból többek között kiderül, hogy gép legtöbb elemét az éjszaka közepén szállítják a gyártás helyszínéről az összeszerelő csarnokba, ahová viszont a gép farokszárnyát Airbus Beluga szupertranszporter viszi.

1.rész

2.rész

Az Airbus A380 kétszintes, négyhajtóműves, széles törzsű utasszállító repülőgép. A gép 72,3 méter hosszú, a szárnyfesztávolság 79,8 m. Első felszállását 2005. április 27-én hajtotta végre a franciaországi Toulouse-ból, első menetrend szerinti útját 2007. október 25-én teljesítette Szingapúr és Sydney között a Singapore Airlines színeiben. Magyarországon is járt,  2011. október 2-án, reprezentációs céllal érkezett Ferihegyre.

A gép egyedülálló tulajdonsága a két, a gép teljes hosszában, egymás felett lévő utastér. A sugárhajtású utasszállító repülőgépek közül két szinttel eddig egyedül a Boeing 747-es rendelkezett, de azon az alsó utastéren kívül fent csak a pilótafülke és egy kisméretű utaskabin található, amely nem húzódik végig a test teljes hosszában.

A legnagyobb utasszállító repülő születése 2 A két szintet két lépcső köti össze, a gép elején egy egyenes, a végén egy félköríves. A pilótafülke a Boeinggel ellentétben az alsó szinten található.

Egyes gépeken tizenkét hálószoba áll az utasok rendelkezésére, amely külön ülésekkel és fix ággyal rendelkezik. Bizonyos gépeikre éjszakai klubot és játszóteret is megálmodtak, míg a kínaiak olyan változatot is fontolgatnak, ami a nagy utasforgalom kiszolgálására csak turistaosztályú helyekkel rendelkezne.

A legnagyobb utasszállító repülő születése 3 Hagyományos háromosztályos (turista, business, első osztály) 525 utast szállíthat, de csak turistaosztályú kialakítással 853 embert is vihetne. Hatótávolsága eléri a 15 700 kilométert. Utazósebessége 900 km/óra.

A legnagyobb utasszállító repülő születése 4 A videsósorozat nem ért véget, erre a linkre kattintva megnézheted többek között azt is, hogyan alakítják ki az Airbus A380-as utasterét.