Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását: 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel új gumigyár. Az Apollo magyarországi gyárában a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz és háromezer haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat.

Az Apollo Tyres meglévő, hollandiai üzemének termelését kiegészítő gyöngyöshalászi létesítményben Apollo és Vredestein márkájú abroncsok is készülnek majd az Orosz- és Törökországot is magában foglaló európai piac számára. 2008 óta 11 európai ország volt versenyben az Apollo beruházásáért.

Újabb abroncsgyár költözik hazánkba 1
Újabb abroncsgyár költözik hazánkba 2

Újabb abroncsgyár költözik hazánkba

Újabb abroncsgyár költözik hazánkba

Újabb abroncsgyár költözik hazánkba 4
Fotó megosztása:
Újabb abroncsgyár költözik hazánkba 5 Az Apollo Tyresnek hat gyára van, ebből egy Európában, de a magyarországi lesz az első, amelyet maga épít fel a kontinensen. Az Apollo Tyres többek között olyan nagy autógyáraknak szállít abroncsokat, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki. Nem Apollo márkájúakat. A 146 milliárd forintos beruházáshoz Magyarország 16 milliárd forintnyi közvetlen készpénztámogatást nyújt, amelyet az Európai Bizottság is engedélyezett.

A cég magyarországi vállalata hamarosan megindítja az építkezéshez szükséges engedélyezési eljárást, és megkezdi a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését is. A gyár alapkőletétele várhatóan 2015 tavaszán lesz, az első kész abroncs pedig 2017 elején gördülhet le a gyártósorokról.

Az Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása meghaladja a napi 1700 tonnát. Legutóbbi pénzügyi évében a cég 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

(Forrás: MTI)